Ce înseamnă un cadou sustenabil?

Înapoi la Noutăți

Ce înseamnă un cadou sustenabil?

Este un cadou care aduce bucurie și care susține planeta pe termen lung. Un cadou care este produs fără poluare, care poate fi reciclat și care asigură venituri unor persoane dezavantajate care altfel și-ar găsi greu de lucru. 

Putem să îî surprindem pe cei dragi cu obiecte pe care le vor folosi pe termen lung și care le vor da sentimentul de mulțumire că păstrează natura curată. Sau îi putem bucura cu bunătăți frământate și coapte cu drag ca în casa bunicilor, de mâinile unor femei învingătoare atunci când viața lor părea cea mai grea. 

Marea împlinire pe care o aduc cadourile sustenabile este aceea că sunt produse local, că susținem mici afaceri din comunitatea noastră, din regiune sau din țară. Că oferim din sufletul locului și valoarea emoțională a cadoului crește.

Cadourile sustenabile pot fi: obiecte pe care le folosim în fiecare zi, de exemplu o sticlă termos pentru apă sau o cană de pentru cafea, un set de tacâmuri reutilizabile, săculețe pentru produsele vrac, o sacoșă de pânză, un șorț și prosoape de bucătărie, haine produse local, decorațiuni de ceramică, lut sau lemn, lumânări parfumate din ulei reciclat, săpunuri și creme naturale, un abonament la un site cu cărți audio sau cursuri, un certificat de adopție a unui copac plantat în numele celui care primește cadoul sau un coș cu produse de brutărie sau cu prăjituri. 

Important în alegerea unui cadou sustenabil este să fie adaptat persoanei care îl primește. Să fie ceea ce îi trebuie sau îi place, să ne gandim că va fi folosit sau savurat cu drag.

Nu în ultimul rând, contează ambalajul. Din păcate, hârtia colorată obișnuită și pungile de cadou care se vând în magazine nu se reciclează. Există o poluare de milioane de tone de hârtie de cadouri care ne incarcă planeta în fiecare an. Alternativa sustenabilă este hârtia craft simplă maro legată cu iută în loc de fundă de plastic. Putem ambala oricâte cadouri ne dorim, vor arăta natural și clasic, iar ambalajul va putea fi colectat în punctele de reciclare. 

O parte dintre cadourile sustenabile pe care le găsim în România sunt manufacturate de organizații care angajează și plătesc salarii unor persoane cu dizabilități, categoria socială cu cel mai ridicat nivel al șomajului. Acest lucru înseamnă asumarea unei productivități mai mici și a unui timp de lucru mai scurt, dar cu salarii și taxe plătite la stat egale cu ale celorlalți angajați. Cumpărând produsele realizate de ei, îî susținem să plătească salarii și poate să angajeze și alți oameni dezavantajați.

La nivel de companii, există taxa de dizabilitate care poate fi redusă la jumătate dacă aleg să cumpere produse sustenabile din unități protejate. Astfel, costul de protocol pentru cadourile oferite colaboratorilor, clienților sau angajaților poate fi redus dintr-o taxă obligatorie de plătit la stat.

De cele mai multe ori, cadoul sustenabil vine cu un cartonaș pe care este scrisă povestea lui. Astfel, persoana care îl primește află cum este făcut și cum susține oamenii și natura. 

Suntem totuși în secolul vitezei și uneori ne dorim să oferim un mix de produse care se completează și pe care să le primim gata ambalate frumos și ecologic. Așa a apărut cadoul Bine Primit, un proiect al Viitor Plus – asociația pentru dezvoltare durabilă, care pune la un loc produse sustenabile de la diferite organizații și firme mici din România și le transfomă în cadouri de neuitat.

Distribuie postarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Noutăți