Bine primit – povestea unui cadou sustenabil

Înapoi la Noutăți

Bine primit – povestea unui cadou sustenabil

Ne-am dorit să facem câte un cadou partenerilor noștri cu ocazia sărbătorilor și, pentru că suntem o organizație de protecția mediului, am vrut să evităm obiectele de plastic și ambalajele care poluează. Așa a apărut ideea cadoului Bine Primit. Am luat sacoșele produse în Atelierul de Pânză, unitatea noastră protejată și am căutat lucruri sustenabile și bunătăți produse în alte unități protejate. Adică, am ales să cumpărăm de la organizații care angajează și plătesc corect persoane dezavantajate și care fac produse din materiale reciclate sau produse care pot fi reutilizate și reduc astfel amprenta de carbon.

Dar ce este o unitate protejată?

Este o societate care angajează persoane cu dizabilități și de la care este avantajos să cumperi. Pentru orice companie care are peste 50 de angajați, între care nu se numără și persoane cu dizabilități (în procent de 4% din numărul total de angajați), există taxa pe dizabilitate, care trebuie plătită lunar statului. Dar, Legea 448/2006 modificată în 2020 spune că persoanele juridice pot alege să utilizeze jumătate din taxa pe dizabilitate pentru a achiziționa produse de la unități protejate. Astfel, o companie poate să cumpere cadouri sustenabile pentru angajați sau pentru colaboratori și să beneficieze de o reducere mare a taxei.

Atelierul de Pânză este una dintre întreprinderile sociale ale asociației Viitor Plus – pentru oameni și natură. A fost înființată în 2009 pentru a oferi alternative prietenoase cu mediul care să înlocuiască clasica pungă de plastic. Principalele produse pe care le realizează sunt sacoşele reutilizabile din bumbac 100%, (netratat, nevopsit, neînălbit), iar pe lângă ele cos cu drag borsete, rucsacuri, portfarduri și penare foarte iubite de copii.

Prețul obiectelor produse într-o unitate protejată include salarii plătite corect unor persoane care pot da randament mai mic sau care nu pot lucra o normă întreagă. Înseamnă respectarea programului de lucru legal și remunerația la nivel egal cu colegii lor. 

Cine sunt partenerii noștri?

În cadoul Bine Primit puteți găsi alte produse din unități protejate: cosmetice naturale handmade făcute de Ophori, pâine cu maia și alte bunătăți artizanale de la MamaPan frământate de mame puternice aflate în situații vulnerabile, haine de la atelierul Merci Charity Boutique, decorațiuni de ceramică făcute în cadrul programelor de Art Therapy ale Asociației Tonal din Sibiu, lumânări parfumate realizate din ulei reciclat de OilRight, pâine uimitoare, cozonaci și checuri de la Concordia, care dă o șansă victimelor sărăciei extreme și decorațiuni făcute de Asociația Inimă de Copil din Galați.

Alături de aceste produse, ne place să adaugăm recipiente pentru apă sau cafea care pot înlocui PET-urile si paharele de unică folosință și tricouri din bumbac organic sau reciclat.

Primele cadouri Bine Primit le-am realizat și oferit în 2016 colaboratorilor noștri. Au fost foarte apreciate și am primit primele solicitări să vindem pentru a fi oferite mai departe. Așa am început să producem mai multe, să aducem noi produse de la alte întreprinderi sociale și să ne bucurăm de reducerea cantității de obiecte oferite de sărbători care încarcă natura când nu mai sunt folosite. Cadourile Bine Primit sunt adaptate persoanelor care le primesc și aduc bucurie știind că au ajutat alți oameni.

Distribuie postarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Înapoi la Noutăți